Mandulás piskóta

8db tojás fehérje

100 g cukor

50 g liszt

80 g mandulaliszt

80 g olvasztott vaj

80 g olvasztott fehércsokoládé

A vajat, a fehércsokoládéval megolvasztjuk.

Az átszitált lisztet, a mandulaliszttel elkeverjük.

A tojásfehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a fehércsokoládét és a vajat, végül lazán hozzákeverjük a lisztet és a mandulalisztet. Szilikonos sütőpapíron 1 cm vastagon szétterítjük. 210 C-fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Kihűlés után megfelelő méretű kerek kiszúróval kiszúrjuk.

Csokoládé mousse

8 db tojás sárgája (160 g)

4 db egész tojás (200 g)

160 g kristálycukor

54 g víz

640 g olvasztott étcsokoládé

800 g állati tejszínhab

1 vaníliarúd kikapart belseje

A tejszínhabot verjük nem túl kemény habbá, helyezzük bele a vaníliát és tegyük félre. Az egész tojásokat a sárgájával kezdjük el habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 118 C-fokra. Amint elérte ezt a hőfokot lassú keverés mellett vékony sugárban csurgassuk a tojáshabhoz, ha az egész cukorszirup benne van, állítsuk ismét gyors fokozatra és kihűlésig habosítsuk, kemény habbá.

A mousse bekeverése:

Az olvasztott csokoládét gyors mozdulatokkal keverjük simára a tejszínhab 1/3-részével, majd folytonos keverés mellett adagoljuk hozzá a tojáshabot, majd a tejszínt. Ehhez használjunk szilikonos hablapátot.

Céklás karamellköpeny

60 g cukor

15 g liszt

25 ml céklalé

30 g olvasztott vaj

Az összetevőket keverjük össze. Adagoljunk kis mogyorónyi halmokat szilionos sütőpapírra.

Majd süssük kb. 2 percet 180 C-fokon. Fel fog forrni a sütőben és szét is fog terülni, akkor jó, ha a széle kissé barnul.

Bevonó ganache

500 ml állati tejszín

500 g étcsokoládé

A tejszínt forraljuk fel, majd öntsük a csokira és hagyjuk állni 1-2 percig, had járja át a meleg. Majd a keverjük simára, vigyázzunk, hogy a lehető legkevesebb buborékot keverjük bele.

Összeállítás:

A csokimousset adagoljuk nyomózsákkal félgömb formákba, a közepébe tegyünk egy szem Lindt golyót, majd zárjuk le a kiszúrt piskótával. A betöltött formákat fagyasszuk ki, majd enyhén forró vízbe mártva kifordíthatjuk a formából. A desszerteket húzzuk át a langyos ganach-al. Az aljukat vékonyan panírozzuk mandulaliszttel. A tetejébe állítsuk bele a céklakaramellt.