Flódnis Bejgli

Mák és diótöltelék 4 db 450 g-os bejglihez

120 ml víz

125 g cukor

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

1 vaníliarúd kikapart belseje

1 csipet fahéj

1 marék mazsola

210 g darált mák vagy dió

30 g zsemlemorzsa

Elkészítés keverjük össze az zsemlemorzsával a mákot vagy a diót. Az összes többi anyagot tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), és keverjük össze. Kihűlés után, mérjünk belőle 120 g-os darabokat. Tehát ezt a tölteléket készítsük el egyszer dióval, egyszer pedig mákkal.

Alma töltelék

2 db zöldalma

1 dl fehérbor

Az almákat hámozzuk meg és uborkareszelőn vágjuk szeletekre, majd áztassuk meg a forrásban lévő fehérborban. Hagyjuk kihűlni az almaszeleteket.

Tészta, 4 félkilós bejglihez

100 ml tej

2 db tojás sárgája

10 g élesztő

520 g liszt

50 g porcukor

2 csipet só

160 g vaj

100 g libazsír

1 rúd vanília kikapart belseje

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

Az összes alapanyagot érdemes előhűteni a tészta készítése előtt.

A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük, és félretesszük, de nem szükséges felfuttatnunk.

A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót a reszelt citrom és narancshéjat.

Majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral.

Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyors, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta összeállt osszuk 4 db 245 g-os részre majd felgömbölyítve és letakarva pihentessük a hűtőben.

A lehűlt tésztákat nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy oszlassuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. Az egyik felére diótölteléket a másikra máktölteléket terítsük, majd pakoljuk rá a kihűlt almaszeleteket. A tészta két szélét hajtsuk befelé. Majd tekerjük fel a bejgliket, buborékmentesen.

 

Kenjük le a bejgliket 2db sárgája és egy darab egész tojás keverékével. Majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük meg tojás fehérjével vékonyan és ezt is hagyjuk rászáradni. Ha megszáradt szurkáljuk meg és 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25- 30 perc alatt süssük készre. Kisülés után formázzuk meg óvatosan a rudakat.